З перших вуст про проєкт “Бабусині зайці” від “Рубрики”

З перших вуст про проєкт “Бабусині зайці” від “Рубрики”

Наприкінці лютого на сторінці медіа “Рубрика” вийшло цікаве інтервʼю з директоркою фонду “Наша Перемога” Іриною Лутай та координаторкою проєкту Іриною Распопіною.

У співпраці з Ювенальною Поліцією БФ “Наша Перемога” започаткував ініціативу під назвою “Бабусині зайці”. Люди поважного віку виготовляють вручну м’яких зайчиків. Їх поліціянти, рятівники та військові дарують дітям, які опинились в стресових ситуаціях, стали свідками травматичної події, постраждали від війни чи насильства. Іграшки допомагають налагодити контакт з малечею і стають для розгублених дітлахів першою опорою.

“Бабусині зайці” — українська версія міжнародної волонтерської ініціативи Trauma bear. Від початку 90-х років травма-ведмедиків для постраждалих від насильства чи стихійного лиха дітей беруть із собою на виїзди медики та поліціянти у Великій Британії, США, Норвегії, Австралії, Нідерландах, Німеччині та Естонії.

Пані Ірина, яка три роки тому побачила світлину манчестерського поліціянта з цілим оберемком таких ведмедиків, поділилася цією ідеєю з директоркою фонду “Наша Перемога” Іриною Лутай і жінки вирішили реалізовувати її.

Пазли склались завдяки Олені Дмитриєвій, одній зі знайомих Ірини Лутай та Ірини Распопіної. Вона виклала на своїй сторінці у соцмережах зайченя, яке вона пошила зі шкарпетки для своєї дочки. Це було саме те, що шукали активістки! Згодом Олена стала головною майстринею проєкту та почала навчати шити літніх майстринь.

Проєкт “Бабусині зайці” розпочали в березні 2021 в Баришівській ОТГ. Першу іграшку отримала від ювенальної поліціянтки маленька дівчинка, що загубилась. Зайчик, як безпечний перехідний об’єкт, став одним з ресурсів проживання стресового досвіду для дитини. Сьогодні вухастики допомагають поліціянтам в роботі з дітьми, що постраждали від воєнних дій, втратили батьків чи пережили окупацію.

Зайців шиють з нових шкарпеток за спеціальною схемою. Іграшки виготовляють так, щоб, по-перше, вони були безпечними для дітей, мали мінімум деталей, але, водночас залишалися рухливими та легкими в догляді. Найчастіше осередки з пошиття з’являються на базі університетів третього віку, студентки яких — літні активні люди, яким подобається цікаво та корисно проводити “золоту пору” свого життя. Таких центрів у проєкті сьогодні чотири: в місті Українка, Київської області, в Хмельницькому, Луцьку та у Баштанці Миколаївської області.

Проєкт “Бабусині зайці” існує три роки. За цей час літні жінки пошили вже понад 600 вухастиків. З зайчиками-компаньйонами знайомі вже в 19 регіонах Україні.

Організаторки ініціативи радіють, що їм вдається реалізовувати проєкт попри повномасштабну війну. На їхню думку, він показав, що насправді в Україні живе величезна кількість людей, які безкорисно, натхненно готові змінювати цей світ на краще. І не просто готові, а й роблять це кожного дня.

Підтримкою та опорою для проєкту може стати кожен українець, навіть якщо зараз мешкає за кордоном. 

*Можна задонатити на сайті “Наша Перемога” у проєкті “Бабусині зайці” або на платформі Спільнокошт. Наразі тільки благодійні внески на матеріали та волонтерська робота майстринь дозволяють продовжувати проєкт.

*Подати заявку на волонтерство через невеличку анкету на головній сторінці фонду.

*Взяти участь в акції “Підвішена жовта шкарпетка“, що реалізується проєктом “Бабусині зайці” разом із магазином шкарпеток з міста Житомира zt_socks. До речі, минулого року таким чином було “підвішено” 81 пару шкарпеток. З лютого 2024 ця акція стала безстроковою.

Повну статтю можна прочитати за посиланням!

© 2014- 2024 «Благодійний фонд «Наша перемога» | Користувальницька угода | Політика приватності