Коли почалася війна

Коли почалася війна

Коли почалася війна, дзвонили в Перемогу, спілкувалися з завідуючою, Любов Леонідівною Орел, були спокійні за наших друзів, бо вони дуже сміливі, позитивні і організовані – громада допомагала, мешканці села підвозили їжу, ліки. Але відносний спокій тривав не довго. Вже 28 лютого на питання, чи все добре, отримали повідомлення: «Рашисти зайшли до нас в село десь о 17 і зупинилися, далі поки не їдуть, трохи було чутно вистріли зараз тихо, лазять по селу. Був наказ, щоб скрізь було темно і ніхто їх не провокував. Я на роботі, бо дівчатам без мене страшно. Діток нагодували, переділи повкладали спатки, а самі сидимо кучкою в темноті. Та нічого, буде і на нашій вулиці свято!!! » З того дня спілкування майже перервалося, спочатку обмінювалися повідомленнями через месенджер, бо телефон потрібно було ховати. Потім з’ясувалося, що один з резидентів теж примудрився сховати свій несимпатичний кнопковий. І хоча розмовляти було ризиковано, та ще зв’язок майже «ліг», але кожне повідомлення, кожний уривок розмови давав надію.

Тривожні новини про танки у парку закладу, потім про відсутність світла, води, ліків, можливості для волонтерів підвезти хоч що-небудь, мінялися на трагічні  – спочатку про мародерство, а згодом і про вбивства мирних людей… На зв’язок вийшла мешканка села та друг фонду, разом  з сім’єю вона ховалася в погребі … благали про допомогу.

Ми дзвонили до керівництва громади, писали запити на евакуацію, молилися.

13 березня рано вранці подзвонила родичка пораненої мешканки, якій надавали допомогу в закладі після невдалої спроби вийти з села групою під білим прапором. З’явилася об’ява про гуманітарний коридор. Перевірили у центрі евакуації, підтвердили, просили не заважати, мали працювати військові. В той день з 14 коридорів, про які була домовленість, відбулося 8. Наші були у безпеці.

Довга та складна евакуація, розміщення на ніч спочатку в найближчому закладі, а далі розподіл по трьох геріатричних пансіонатах Київської області.

Сьогодні нажаль війна триває…

 

Робимо все можливе, щоб продовжувати допомагати нашим стареньким в їх тимчасових  прихистках. Започаткували програму Відродження Перемоги 2022. Долучайтесь, в кого є можливість та бажання.

© 2014- 2024 «Благодійний фонд «Наша перемога» | Користувальницька угода | Політика приватності